Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina. Sla het menu over en ga direct naar zoeken.

Werkwijze Cordaid Memisa

Cordaid Memisa zorgt ervoor dat steeds meer arme mensen toch gebruik kunnen maken van gezondheidszorg. Wil je weten hoe? Lees dan onderstaande vragen en antwoorden.

1. Wat is de werkwijze van Cordaid Memisa?
Cordaid Memisa werkt volgens de systematiek van ‘prestatiegerichte financiering’: klinieken en ziekenhuizen krijgen hun geld niet zomaar. Cordaid Memisa betaalt pas als de zorg daadwerkelijk verleend is. Daarbij letten we ook goed op de kwaliteit van de zorg. Voor, bijvoorbeeld, elke bevalling krijgt de kliniek een vergoeding. Dit stimuleert ziekenhuizen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk vrouwen niet thuis gaan bevallen, maar veel veiliger: in de kliniek. Meer uitgevoerde bevallingen betekent immers meer geld.

Is de kwaliteit van de geleverde zorg goed, dan volgt ook de rest van de vergoeding. Hiermee kan de kliniek apparatuur aanschaffen om haar werk nog beter te doen. Of medisch personeel op training sturen. Zo kan de kliniek betere zorg leveren en wint de kliniek het vertrouwen van de bevolking: steeds meer vrouwen willen in een kliniek bevallen en naar zwangerschapscontroles gaan. Een belangrijke mijlplaal!

Hoe meer vrouwen naar de kliniek gaan, des te goedkoper de zorg uiteindelijk wordt. Waarom? Omdat de vaste kosten van de kliniek (het salaris van een verloskundige bijvoorbeeld, of de kosten voor de wasmachine) gespreid kunnen worden over meer bevallingen. Medische zorg, zoals een bevalling, wordt dan steeds betaalbaarder, en wordt deze dus ook toegankelijk voor heel arme mensen. Steeds meer vrouwen kunnen dan dus wél gebruikmaken van medische zorg. Zo wordt een betere gezondheidszorg opgebouwd. Voor de mensen die echt helemaal niets kunnen betalen is een noodpotje aangelegd.

In steeds meer gebieden in Afrika, zoals hier in Kameroen, is op deze manier moeder- en babysterfte al afgenomen. Maar we zijn er nog lang niet! Zorg dat meer vrouwen, zoals Therese, ook in de kliniek kunnen bevallen. Zo kunnen we samen moeder- en babysterfte verlagen. Want dat is hard nodig. Ga naar www.ikwordmoeder.nl en help mee!

2. Waarom moeten vrouwen zelf nog een eigen bijdrage leveren?
In de TV uitzending Ik Word Moeder zien we dat Therese 10 euro moet betalen voor een veilige bevalling. Cordaid Memisa wil dat alle moeders veilig kunnen bevallen. Het liefst zouden we alle moeders gratis medische hulp geven tijdens hun zwangerschap en bevalling. Maar veilige bevallingen zijn niet gratis. De kliniek komt er niet vanzelf en de verloskundigen en het materiaal moeten ook betaald worden. Cordaid Memisa betaalt het leeuwendeel van deze kosten, maar vraagt ook een kleine vergoeding van de patiënten.

Therese hebben we uiteraard € 10,- gegeven zodat ze in de kliniek kan bevallen. Maar dat kunnen we niet voor alle aanstaande moeders doen. Voor de allerarmsten is er wel een noodvoorziening, zodat voor hen de medische zorg wel gratis is. Maar we willen dat patiënten bewust zijn van de kosten van de zorg en zelf een bijdrage leveren aan de kosten.

Deze inkomsten uit de patiënten-bijdragen zijn voor de kliniek een inkomstenstroompje, naast de andere inkomsten die zij heeft van bijvoorbeeld ontwikkelingsorganisaties als Cordaid Memisa. Uiteindelijk doel is natuurlijk dat onze bijdrage overbodig wordt en dat ook landen als Kameroen een goed draaiend systeem hebben en hun eigen gezondheidszorg kunnen regelen en financieren.